Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, este îngrijorat de explozia de cazuri de coronavirus din ultimele săptămâni, însă chiar și așa speră ca țara să nu intre, din nou, în stare de urgență. Medicul este, însă, de acord ca, pe viitor, anumite zone sau localități, unde se înregistrează o transmitere comunitară intensă, să fie închise.
Până pe 21 septembrie, pe teritoriul României au fost confirmate 113.589 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus. Din fericire, 90.649 de pacienți au fost declarați vindecați. Îngrijorător este, însă, faptul că aproape zilnic avem în jur de 1.200 de cazuri noi.
Tocmai din acest motiv, tot mai mulți români se tem că țara ar putea intra, din nou, în stare de urgență, lucru pe care nu-l concep. Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, a vorbit despre această posibilitate, ca întreaga țară să intre într-un lockdown total.
“În ceea ce privește măsurile care ar putea fi luate, eu sper să nu ajungem la situația anterioară, și dacă se vor lua măsuri, să se ia punctual pentru anumite zone sau localități sau anumite părți dintr-o localitate unde se înregistrează o transmitere comunitară intensă”, a declarat Alexandru Rafila.
România a fost în stare de urgență în perioada 16 martie – 15 mai 2020, din cauza epidemiei de COVID-19.
”Eu nu știu care sunt scenariile la nivelul Guvernului legate de o eventuală creștere a numărului de cazuri. Eu pot să vă spun că, în mod evident, numărul de cazuri a crescut, dacă comparăm cu ceea ce s-a întâmplat în perioada anterioară. Am trecut de la 1,200 de cazuri, media săptămânală, pe la 1,400 – 1,500 de cazuri, deci este o creștere de aproximativ 20% a numărului de cazuri”, Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie.